Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Zoom"
Facebook
Like us on Facebook
Zoom - 20 Noiembrie 2013
Unde ne va duce Big Data?

Unde ne va duce Big Data?

Un raport devenit clasic, din 2011, al McKinsey Global Institute, propune o analiză completă și o serie de predicții ale fenomenului acumulării continue de date digitale – Big Data. Chiar dacă au trecut doi ani de la raport, pentru companiile din România și în mod special pentru industria de marcomm, documentul rămâne o bună hartă de orientare.

de Constantin Vică
Raportul observă, încă de la început, că există o mare nevoie de persoane cu abilități în analiza datelor (care vin dinspre studiul matematicii și statisticii), dar, mai ales, de manageri care să înțeleagă cum aceste seturi din ce în ce mai extinse de date pot fi utilizate în luarea deciziilor. Desigur, datele nu spun nimic prin simpla lor prezență; în plus, ele sunt orientate într-un mod predefinit de tipul bazei de date, meta-datele care le înconjoară etc. Viziunea este cea mai importantă și se pare că ea lipsește - aceasta este una dintre concluziile importante ale raportului.

“Big Data” nu a atins fiecare sector al economiei, dar o va face curând. Printre primele producătoare de date sunt în mod așteptat sectoarele IT, social media și cel medical, dar și companiile de retail sau băncile.

În câte moduri Big Data pot genera valoare adăugată?

În primul rând oferindu-le către cei direct co-interesați. De exemplu, în sectorul public, guvernul și administrațiile locale pot deveni mai transparente încurajând astfel investițiile și cheltuirea corectă a bugetului public. O lume a datelor transparentă oferă cetățenilor și companiilor o imagine clară a posibilităților de dezvoltare și o anumită predictibilitate. Multe guverne au înțeles asta (cel al SUA, Comisia Europeană sau cele franceze și britanice), dar în restul Europei mișcarea spre „open & public data” e încă firavă. Și Guvernul României a lansat o astfel de platformă, dar e în variantă beta și oferă doar 38 de seturi de date, în mare parte irelevante sau ușor de găsit pe alte site-uri. Banca Națională a României are o platformă dedicată și se dovedește un pioner. Nu e foarte clar modul în care este licențiată utilizarea acestor date.

Big Data ajută companiile să experimenteze și să descopere diferite nevoi, interne sau de pe piață. De multe ori analiza datelor produse intern poate ajuta un manager să reducă din cheltuieli și să propună reforme.

Din marketing, dar și din managementul riscului, știm că o bună segmentare a populației oferă premisele unor decizii corecte. Fenomenul “Big Data” nu face decât să nuanțeze această segmentare și să ofere și mai multe configurații interesante, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. Noi servicii și produse pot fi dezvoltate dacă știm cum să pescuim în fluviul datelor.

Cea mai disputată utilizare a datelor e legată de înlocuirea deciziilor umane cu unele algoritmizate. În momentul în care există suficiente date, procedurile de decizie pot fi transpuse cu succes în algoritmi care să analizeze aceste date și să dea un rezultat dezirabil.

Raportul susține că Big Data oferă oportunități de creștere și în viitorul apropiat vor face diferența pe o piață competitivă. Sunt câteva sectoare care se pot adapta și pot profita masiv din cursa pentru fluxul imens de date: pe prima poziție se află sectorul finaciar și cel al asigurărilor, urmat de cel al producătorilor de informație și cel al vânzărilor en-gros și retail.

Marea problemă se dovedește a fi nu colectarea datelor, ci găsirea experților care să le interpreteze în adâncime. Dar câtă vreme nu începe vânătoarea de talente și nu se încurajează la nivel de top management dezvoltarea de departamente dedicate, statele europene, printre care România, vor rămâne în urma SUA.
sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare