Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Zoom"
Facebook
Like us on Facebook
Zoom - 7 Octombrie 2013
Piața berii, în scădere cu 3% după primele șase luni ale anului în curs

Piața berii, în scădere cu 3% după primele șase luni ale anului în curs

Asociația Berarii României a prezentat în cadrul unei conferințe de presă rezultatele exprimate de producătorii de bere la începutul lui 2013 cu privire la evoluția acestui sector. Astfel, volumul pieței berii a atins 8 milioane hl pe primele șase luni ale anului 2013, în scădere cu aproximativ 3% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

“Pe fondul unei puteri de cumpărare încă scăzute a românilor, a unei veri capricioase și a unei creșteri a nivelului fiscalității, rezervele pe care le exprimam la începutul anului cu privire la evoluția vânzărilor în 2013 au fost, din păcate, confirmate. Ca și anul trecut, factorii care și-au pus amprenta asupra trendului pieței berii au fost cu precădere conjucturali. Spre deosebire însă de anul trecut, când au existat condiții favorabile consumului de bere, primele șase luni ale lui 2013 au reunit o serie de factori care au creat un context dificil ce a condus la o contracție evidentă a pieței. În ceea ce privește evoluția pieței până la sfârșitul anului, așteptările noastre cu privire la volumele de vânzări se situează sub nivelul din 2012, când piața berii a atins 18,2 million Hl”, a declarat dl. Andrew Highcock, Președinte Asociația Berarii României.

Prin nivelul ridicat de investiții, contribuţiile importante la bugetul de stat și numărul mare de locuri de muncă create direct și indirect în ramurile conexe, sectorul berii are un rol bine definit la nivelul economiei României, generând valoare adăugată.

“Am adus în fața dumneavoastră o afirmație pe care am cântărit-o multă vreme: “Berea face cinste României”. De la ingredientele sale naturale la impactul pozitiv pe care îl are asupra economiei și societății românești, berea are calități în care credem și pe care dorim să le împărtășim cu orice ocazie. “Berea face cinste României” este o afirmație care reușește foarte bine să sintetizeze toate aceste calități pe care însă nu vom înceta niciodată să le expunem pe larg. De pildă, am considerat întotdeauna important să facem cunoscut faptul că peste 98% din berea consumată de români este fabricată chiar în România. Este o informație valoroasă într-un context care are în vedere mecanismele economice în ansamblu. A produce în România se traduce prin generarea de valoare adăugată la nivelul întregului lanț de furnizori – de la cei agricoli până la producătorii de bere înșiși, furnizorii de ambalaje, transportatorii și distribuitorii, furnizorii de utilități, industriile creative, media -, înseamnă crearea de locuri de muncă, direct și indirect, înseamnă un nivel ridicat al contribuțiilor la bugetul statului. Dacă am lua ca punct de reper, de pildă, anul aderării României la UE, 2007, putem spune că doar în acest interval de timp, la un volum cumulat al pieței berii de 110 milioane Hl, contribuția sectorului berii la bugetul României s-a ridicat la peste 4 miliarde Euro. Am ținut să punctez aceste aspecte cu atât mai mult cu cât de-a lungul timpului orice variație a volumului pieței berii s-a resimțit și la nivelul economiei României – fie negativ, în cazul unei contracții e pieței, fie pozitiv, atunci când piața a înregistrat un trend ascendent. Volumul pieței berii a scăzut cu aproape 3% pe primul șase luni ale anului, constituindu-se astfel un context care mă determină să îmi exprim încă o dată convingerea că soluția sporirii veniturilor la bugetul României provenite de pe piața berii nu o reprezintă creșterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate și a celor conexe, precum și măsuri care să reducă evaziunea fiscală pe piața băuturilor alcoolice.“, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

Sectorul berii, stimul pentru economia României

De asemenea, Asociatia Berarii României a prezentat efectele pozitive pe care producția și comercializarea berii le generează la nivelul întregii economii din România - prin nivelul ridicat de investiții, contribuțiile importante la bugetul de stat și numărul mare de locuri de muncă create direct și indirect în ramurile conexe.

Orice impact asupra sectorului berii își transferă efectele asupra ramurilor conexe, cu influenţe corespunzătoare asupra furnizorilor de servicii și a volumului bunurilor înglobate de industrie.

Astfel, potrivit raportului The Contribution made by Beer to the European Economy Report , Ernst&Young, 2011, valoarea adaugată generată de sectorul berii doar la nivelul lanțului său de furnizori se ridică la 175 milioane Euro.

Potrivit aceluiași raport, impactul asupra fiecărei categorii de furnizori ai sectorului berii poate fi rezumat astfel:

Agricultură: valoarea achizițiilor făcute de sectorul berii se ridică la 59 milioane Euro, în timp ce numărul celor care lucrează în sectorul agricol datorită producției de bere, direct și indirect, se ridică la 13.948 persoane.

Industria ambalajelor: valoarea achizițiilor făcute de sectorul berii a atins 35.6 milioane Euro, numărul locurilor de muncă din industria ambalajelor datorate direct și indirect producției de bere ridicându-se la 1.632.

Echipamente: valoarea achizițiilor s-a ridicat la 45.2 milioane Euro, în timp ce numărul celor care au un loc de muncă datorat direct și indirect sectorului berii se ridică la 2.072.

Transport: valoare a achizițiilor se ridică la 39.7 milioane Euro, numărul locurilor de muncă directe și indirecte legate de sectorul berii fiind de 1.648.

Utilități: valoarea achizițiilor se ridică la 22 milioane Euro, iar numărul locurilor de muncă directe și indirecte legate de sectorul berii la 398.

Media, marketing: valoarea achizițiilor se ridică la 66.9 milioane Euro, numărul locurilor de muncă directe și indirecte datorate berii fiind 4.045.

Servicii: valoarea achizițiilor făcute de sectorul berii se ridică la 62.8 milioane Euro, iar numărul celor care au un loc de muncă datorit direct sau indirect berii se ridică la 3.797.

Un sector orientat permanent spre investiții

Sectorul berii este continuu preocupat de menținerea standardelor de producție la cel mai înalt nivel și de aceea investiţiile efectuate în facilitățile de producție au sporit an de an, chiar și în perioadele de contracție severă a pieței, cumulând până în prezent peste 1.2 miliarde Euro.

Doar în 2012, în rândul membrilor Asociației - BERGENBIER S.A., HEINEKEN ROMÂNIA S.A., ROMAQUA GROUP, URSUS BREWERIES, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD și mini-berăria CLINICA DE BERE -, s-a înregistrat pentru al doilea an consecutiv o creștere de aproape 10 milioane Euro a investițiilor, atingându-se un total de 71 milioane Euro.

Extra Info

Înființată în anul 2004, Asociaţia Berarii României a reușit ca în cei aproape zece ani de existență să se impună atât la nivel local, cât şi european, ca o voce comună a membrilor săi, reușind să transmită mediului de afaceri, consumatorilor și instituţiilor statului, valorile care îi guvernează deopotrivă.

Înțelegând rolul unei organizații sectoriale în context economic și social, Asociația Berarii României și-a asumat odată cu înființarea misiunea de a promova şi dezvolta o cultură a berii în România, un mediu de afaceri sănătos în cadrul sectorului său de activitate și o industrie a berii responsabilă. Rezultat al unei viziuni corecte asupra a ceea ce reprezintă industria berii, Asociaţia Berarii Romaniei a reușit de-a lungul timpului să aducă în rândul membrilor săi nu doar companii producătoare, ci și-a deschis larg porțile și pentru a-i primi pe cei mai importanți furnizori la nivel național de materii prime specifice fabricării berii, hamei și malţ.

Alături de producători de bere, în rândul membrilor Asociației se numără și cei mai importanți producători de materii prime necesare producerii berii din România, ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI ŞI SOUFFLET MALT ROMANIA.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare