Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Versus"
Facebook
Like us on Facebook
Versus - 12 Mai 2010
Ziarul nostru are și un site sau site-ul nostru editează și o revistă?

Ziarul nostru are și un site sau site-ul nostru editează și o revistă?

În ultimul timp s-a tot vorbit despre schimbarea presei așa cum o știm noi și tabletizarea acesteia. Cât de departe suntem de acest moment și ce influență vor avea aceste schimbări asupra publicității sunt întrebări la care au încercat să răspundă Alex Vișa, Managing Partener HyperActive, și Dragoș Stanca, Managing Director F5.

de Anca Muraru

Chris Anderson, editorul șef al revistei Wired a prezentat, în cadrul conferințelor AAAA „Transformation”din San francisco, posibilitatea viitorului presei prin intermediul iPad-ului sau altor platforme de tip tabletă. Wired are anunțată o versiune a revistei pentru iPad, iar Anderson spune că revoluționară este și perspectiva editorială și a designului, deoarece nu va mai fi necesară editarea în două variante separate (pentru print și online), astfel editarea se va face simultan. Tot el adaugă faptul că acesta va fi cel mai măsurabil mediu, astfel marketerii vor știi pe ce a pus degetul cititorul și cât timp a petrecut pe fiecare pagină.

O atitudine similară a avut-o și consultantul media Mario Garcia la vizita sa în România, când a declarat că totul se schimbă în presă datorită tabletei, device ce va asigura o nouă sursă de finanțare, dar și noi audiențe, aducând publisherilor noi oportunități. Totuși, el a declarat că ziarul în format fizic nu va dispărea niciodată datorită plăcerii cititorilor de a răsfoi paginile, dar acestea vor fi achiziționate mai mult ca obiecte de lux.

Pornind de la aceste premise, am încercat să aflăm ce părere au specialiștii noștri despre viitorul presei și cum va influența această schimbare publicitatea.

Dragos Stanca Se ridică oare problema dispariției presei scrise? Dragoș Stanca, Managing Director F5, este de părere că „presa tiparită pe hârtie nu va dispărea, însă își va micșora substanțial cota de piață. Am spus, în repetate rânduri, ca fosta expresie „ziarul nostru are și un site” se va inversa: „site-ul nostru editeaza și o revistă”. Va arăta la fel, câtă vreme posibilitățile tehnice, tipografice, nu vor evolua și până când hârtia electronică nu va fi suficient de ieftină. IPad este „un fel de” hârtie electronică, însă în formatul actual, nu cred în succesul de masă al acestui device, aștept varianta 2.0.

Sunt multe nuanțe: presa generalistă, cotidiană, în format print nu cred ca va mai avea un viitor. Revistele își vor găsi în continuare public, în opinia mea. Legat de timp, depinde de perspective: cred că bugetele de presă tiparită vor fi devansate de online în toate piețele în care penetrarea interenetului va depăși 50%. Nu cred în modelul actual, clasic, de ziar, pe termen lung (adică peste 10 ani). Dar, sunt posibile reinventări ale modelului și surprize interesante.”

Odată cu această „tabletizare” poate apărea și o discrepanță mai mare între păturile sociale, doar o parte din populație putând avea acces la variantele presei pe iPad sau mobil? Dragoș Stanca nu crede în aceasta segmentare și spune că tehnologia va fi accesibilă oricui. „Dacă îți permiți un televizor și un abonament la satelit, îți vei permite și un laptop. Accesul la internet va fi similar cu cel la curentul electric.”

Odată cu această schimbare a presei, vine și adaptarea publicității pe noile mijloace. Cum se va transforma ea? Dragoș Stanca este de părere că publicitatea se transforma și s-a transformat deja. „Vorbesc de interactivitate, targetarea tot mai clară și mai eficientă, publicitatea ca entertainment, livrarea mesajelor customizate, exact pe interesul publicului vizat, ca răspuns la nevoile sale reale. Acestea vor fi principiile de baza în comunicarea viitorului.”

Alex Visa Alex Vișa, Managing Partener HyperActive, consideră că schimbarea în ceea ce privește publicitatea nu va veni de la device-ul propriu-zis, ci va veni de la modul în care vom folosi aceste device-uri. „În esență, iPad-ul ne oferă access la web în orice moment, acesta este diferențiatorul sau și elementul revoluționar, iar publicitatea va urma trendul. Va deveni „locală” sau chiar HyperLocală.”

În aceste formate ale presei, nu există riscul ca cititorii să ocolească cu mai multă ușurință publicitatea pentru a ajunge direct la informația dorită? „De ce sa fie ocolită? Evident că orice browser web are posibilitatea de a evita publicitatea de pe site-uri, dar eu cred că, ar trebui să ne ferim să privim publicitatea ca pe un „virus” ce trebuie ocolit. Publicitatea este utilă! Mai mult decât atât, în online, fenomenul incumba și o componentă semnificativă de entertainment, de spectaculos.”

Alex Vișa completează:”Dacă stau, de exemplu, la o cafenea și citesc versiunea de iPad a unui ziar sau reviste, publicitatea la care sunt expus în momentul acela ar trebui sa fie relevantă pentru mine atât ca formă, cât și la nivelul conținutului. În asta stă măiestria noastră, a specialiștilor în digital comm; să găsim mereu forma, mesajul, contextul optim pentru plasarea mesajelor publicitare, așa încat ele să nu fie simplu „zgomot”, ci să fie relevante pentru target.”

Cu toate aceste schimbări, intervine și adaptatrea agențiilor și clienților la piață. Alex Vișa este de părere că drive-ul acestei schimbări trebuie să plece de la utilizatori. „Este evident că agențiile și clienții trebuie să fie la nivelul așteptărilor, dar în același timp, trebuie ca inovația pe care o aduci pe piață să fie digerabilă de către clienți. Degeaba faci o campanie excepțională în care poți vorbi cu doar 10% din publicul țintă, și din cei 10% doar 2% înțeleg ce încerci să le transmiți. Tehnologia este minunată, însă este important să nu o folosim doar de dragul de a o folosi. Știu multe agentii care sunt pregatite să ofere soluții inovative clienților lor, trebuie însă revizuite și unitățile de măsurare a eficienței.”

Reprezintă o oprtunitate a brandurilor de a crea o legatura mai puternica cu consumatorul?
„Absolut. Cred că oportunitatea pe care o va crea iPad-ul este aceea de digitalizare accelerată a utilizatorilor. Deschizatorul de drumuri a fost (și încă este) iPhone-ul și în general toate smartphone-urile, însă iPad-ul rezolvă o problemă pe care mulți utilizatori de smarphone-uri cu siguranță au simțit-o, și anume dimensiunea. Ce se va intampla? Mai mulți oameni își vor lua iPad (și echivalentele care nu vor întarzia să apară) doar pentru comfortul de a accesa internetul de oriunde, oricând și ușor. De aici va porni totul.”, a spus Alex Vișa.

Cât de departe suntem de acea mult discutată schimbare?
Dragoș Stanca spune că schimbarea va avea loc în momentul în care infrastructura tehnică permite. „Oamenii doresc acces la internet și îl vor avea. Există deja țări cu penetrare peste 90% a internetului. E doar o chestiune de timp.”

Alex Visa nu crede în faptul că presa va fi 100% înlocuită de versiunile iPad, cel puțin nu în următorii patru-șapte ani, dar cu siguranță, se va înregistra o creștere a gradului de utilizare al versiunilor web. Vișa consideră că în România există șanse mari ca acest trend să fie mai rapid decât în alte părți. „Noi am ars aici multe etape în ceea ce privește evoluția internetului. De exemplu, ar fi cam greu să îi convingi pe americani să renunțe la ediția print a Fortune Magazine, dar în România s-ar putea ca revista sau ziarul X să renunte de tot la versiunea print și să se concentreze pe versiunea digitală. S-au înregistrat deja astfel de cazuri.”

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Jocuri Online Puzzle
17 Octombrie 2013, 16:55
Mult succes. Asteptam cat mai multe articole!
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare