Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Opinii"
Facebook
Like us on Facebook
Opinie - 17 Iunie 2011
Viziunea Media Direction despre piaţa de media

Viziunea Media Direction despre piaţa de media

Odată cu dezvoltarea criteriilor de targetare, internetul va deveni un mediu foarte precis şi personalizat în comunicare, ceea ce va creşte atractivitatea lui din partea advertiserilor.

de Roxana Panturoiu, Client Service Director, Media Direction

În 2011, mediul dominant în mixurile majorităţii advertiserilor a rămas TV-ul, datorită faptului că a devenit mult mai accesibil, pe fondul scăderii preţurilor. În acest fel, jucători care în trecut nu îşi permiteau acest mediu, au reuşit să-l introducă în campaniile lor de comunicare.

În acelaşi timp, staţiile TV, ca urmare a atragerii de fonduri din share-ul altor medii, s-au adaptat trendului de a investi în licenţe/ formate internaţionale pentru a-şi fideliza publicul ţintă şi pentru a atrage telespectatori de la concurenţă, astfel încât, per total, să-şi îmbunătăţească performanţa, justificând, astfel, creşterea bugetelor atrase.

Un loc secund ca nivel de interes şi spending l-a ocupat OOH-ul, care a atras în principal bugete din categoriile retail şi telecom şi care a devenit mai degrabă un mediu de impact, mai mult decât de frecvenţă, datorită creşterii numărului de proiecte speciale şi interactive (bus sheltere cu touch screens, QR codes, etc). Evoluţia acestui mediu şi a volumelor atrase de acesta este în stransă legătură cu măsurile politico-administrative, aşteptate de câţiva ani să reglementeze această piaţă, care până în prezent nu a putut fi monitorizată.

Online-ul este singurul mediu care a crescut, odată cu penetrarea şi accesibilitatea sa, devenind principala sursă de informaţie şi interacţiune, mai ales cu persoanele cu educaţie şi venituri peste medie. În plus, devine din ce în ce mai pregnant rolul său de agregator de informaţie şi integrator de medii. Odată cu dezvoltarea criteriilor de targetare, internetul va deveni un mediu foarte precis şi personalizat în comunicare, ceea ce va creşte atractivitatea lui din partea advertiserilor.

Presa este, în mod evident, mediul care a fost cel mai puternic impactat de criză, cunoscând o scădere masivă a investiţiilor, dar încearcă să se reinventeze, concentrându-se pe interactivitate (Apps pttablete), flexibilitate şi pe intensificarea activităţilor de marketing.

Radio-ul se păstrează constant din punct de vedere al volumelor atrase, mizând mai mult ca oricând pe creşterea disponibilităţii în privinţa proiectelor speciale.

Mobile-ul este un mediu emergent, care se află în situaţia online-ului de cam câţiva ani. La o acoperire mobilă de peste 130% devine un mediu interesant, dar care este încă departe de a-şi atinge potenţialul. Numărul de smartphone-uri este în creştere, estimându-se atingerea unei acoperiri de aproximativ 11% la sfârşitul anului 2011 şi de aici şi potenţialul de dezvoltare al proiectelor cu un grad de interactivitate tot mai ridicat, bazate pe uzitarea device-ului mobil.

Se observă tendinţa tuturor mediilor de a evolua de la un comportament pur static - când doar transmiteau un mesaj publicitar - la adevărate vehicule interactive, care permit crearea unui dialog cu publicul, folosind tot mai mult formatele inovatoare.

Extra info

Media Direction a fost înfiinţată în anul 2001 şi este agenţia de media a grupului BBDO, parte a reţelei internaţionale de comunicare Omnicom. Media Direction oferă servicii integrate de media - buying, planning, strategie, research.

Materialul reprezintă viziunea Media Direction asupra pieţei de media şi toate informaţiile se bazează pe analizele interne ale contextului pieţei (landscape analisys) şi pe informaţii din date secundare (precum nivelul de penetrare pe mobile).

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare