Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Opinii"
Facebook
Like us on Facebook
Opinie - 11 Iulie 2007
PR şi promovare de guerrillă

PR şi promovare de guerrillă

La noi, se promovează speaker-ii. La ei, se promovează content-ul. Oricât de ciudat ar părea, în cadrul festivalului de publicitate de la Cannes se promovează conţinutul unui seminar, nepunându-se accent pe numele speaker-ilor. Beneficii? Rezultate? De toate!

de Anca Rancea

Stiu că am mai spus-o şi o să mă repet: Cannes-ul este o experienţă cât se poate de utilă şi nu mă refer la potenţialul turistic al localităţii, ci la ideile pe care le vezi transpuse în practică acolo. Dacă standuri şi însemne pe podea am mai văzut şi poate chiar am folosit şi noi cu diverse ocazii (mai mult sau mai puţin adecvate evenimentului) Cannes-ul a făcut o demonstraţie de instrumente de PR şi de promovare de tip guerrillă, folosite cu cap. Cele mai curioase şi mai îndrăzneţe idei au fost puse în practică, şi nu doar de dragul creativităţii. Rezultatele, vorbesc de la sine. La ce mă refer?

Bula Yahoo!Să începem cu lucrurile mai... banale: mostre de creme de protecţie solară, care, în cadrul textului cu „ce conţine”, cuvintele "protecţie solară" au fost înlocuite cu "creativitate". Deci, participanţii la festival se dădeau cu "crema creativităţii". Frumos şi jocul de cuvinte, frumoasă şi ideea, mai ales că Festivalul de la Cannes este sinonim cu creativitatea. Apoi: sticle de apă plată sub forma bulei mov de la Yahoo! (evident, branduite), invitaţii la petreceri pe plajă care veneau şi cu papucii adecvaţi şi informaţiile despre agenţie pe memory stick, brăţări branduite, vederi branduite şi multe, multe altele.

Soft telefonFacem un switch de nivel şi ajungem la un soft, special creat pentru Cannes, care includea tot site-ul festivalului de publicitate şi care îţi era trimis GRATUIT direct pe telefonul mobil. Beneficii de imagine? Eficienţă? Utilitate? Şi nu numai. Vă las pe voi să vă gândiţi ce înseamnă o experienţă atât de palpabilă cu un brand.

Însă, cel mai tare m-a mirat diferenţa de concepţie între conferinţele „noastre” şi „ale lor”. Orice eveniment, inclusiv conferinţele de presă se axează pe „vine ministrul sau directorul regional al agenţiei sau GM-ul worldwide”, dar nimeni nu îţi spune de conţinut. Şi aşa cum am văzut deja, conţinutul discursurilor lasă mult de dorit. La noi se pune accent pe popularitatea numelui X-ulescu, sau, în cazul seminariilor pe războiul dintre Y şi Z, în loc să se popularizeze conţinutul. Şi atunci, de ce ne mirăm că industria este plină de vedete, pe care mai bine nu le asculţi la conferinţe că tot nu pierzi nimic?

PromovareSincer vorbind, câţi dintre noi ne-am fi gândit să promovăm content-ul unui anumit seminar în cadrul unui eveniment de profil? Ei bine, cel puţin la Cannes, se întâmplă. Nu ştiu dacă această modalitate are în spate şi un fundament financiar sau e vorba de imagine, de prestanţa COMPANIEI nu a individului, dar se practică. Da, sunt de acord că toţi speaker-ii de la Cannes sunt deja de un anumit nivel şi că diferenţa este făcută de content-ul cu care vorbitorii aleg să se prezinte, însă, la urma urmei, content-ul este cel mai important. Dacă ideea este bună, nu contează că ea este făcută de un junior sau de GM. Şi, din experienţa Cannes, cele mai mişto seminarii au fost cele în care s-a promovat conţinutul, iar nu speaker-ul. Spre exemplu, prezenţa lui Al Gore la Cannes a fost foarte promovată, mergând pe principiul că numele lui umple sala. Da, aşa s-a întâmplat, însă, tot la fel de adevărat este faptul că oamenii au plecat în timpul prezentării, fiind sictiriţi de lipsa conţinutului discursului tipic american.

Dar să revin la modalităţile de promovare:
Marketing disaster zoneAţi fi curioşi să participaţi la un seminar promovat prin lipirea a sute de metri de bandă galbenă în genul celei folosite de poliţie în cazul sigilării locului crimei, cu textul „Marketing disaster zone. Do not cross!”? Peste tot, pe scări, pe balustrade, îţi sărea în ochi banda galbenă. Nicăieri nu s-a scris că vorbitorul este şi un reprezentant de marcă al unei companii de renume. Toată promovarea era a temei de discuţie. M-am dus? DA! Sala plină? DA. Conţinut de calitate? Evident!

Proximity promo 2Un alt exemplu: trei directori de la Proximity, care aveau ca temă de discuţie second life şi-au făcut apariţia costumaţi în înger, în „Înţeleptul” şi cavaler. Vroiam să sar seminarul din cauza oboselii, însă, când i-am văzut pe coridor, m-am răzgândit. Şi bine am făcut!

Nu vreau să vă fac sânge rău celor care nu aţi fost acolo, aşa că mă opresc aici cu exemplele. Cred că deja am tras semnalul de alarmă şi sper că cei care se ocupă de organizarea de conferinţe (de orice fel) îşi vor fi tras deja seva cunoaşterii din cazurile de promovare sau PR de guerrillă deja menţionate. La noi, singurele activităţi de guerrillă cu care am avut contact în ultima vreme au fost întâlnirile informale cu câţiva reprezentanţi ai presei, prilej cu care se discuta despre „ce am mai făcut în ultimele luni, sau ani”. Însă, şi acestea sunt foarte puţine ca număr. Sunt doar 3 agenţii care au această politică: CAP, Leo Burnett şi GMP. Şi foarte bine fac!. Oricum, tot e mai bine decât nimic şi chiar aplaud şi încurajez aceste tipuri de activităţi, mai ales că aceste 3 agenţii au promovat contentul întâlnirii.

Însă, dragii mei, când o să avem PR şi promovare pe content la conferinţe (fie ele de presă sau de profil)???

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Irina Gheorghescu
12 Iunie 2008, 17:01
Intr-adevar am participat si eu la conferinte atrasa numai de numele speaker-ilor insa nu am aflat mare lucru din discursurile lor. Foarte bine punctat!
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare