Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Opinii"
Facebook
Like us on Facebook
Opinie - 24 Noiembrie 2008
Pentru „bizonii” din trafic

Pentru „bizonii” din trafic

Încă n-am auzit niciun şofer spunând „Hoo cu tata!” în timp ce îşi croia drum prin traficul din Bucureşti. Dar am auzit o domnişoară exclamând: „Claxonează dacă numai aşa faci femeile să ţipe!”. În contextul nebuniei din trafic, elementele de mai sus reprezintă o gură de aer proaspăt, care fac parte din campania de conştientizare iniţiată de revista „Top Gear”.

de Floriana Scânteie

Se pare că atunci când vorbim despre trafic în varianta „Top Gear” de o parte sunt „bizonii”, iar de cealaltă parte suntem noi, restul, oamenii calmi la volan. „Bizonii” sunt acei participanţi la trafic care, odată ieşiţi pe străzile patriei, se cred într-un fel de concurs: câştigă cel care pleacă de la semafor în secunda 1 de când s-a făcut verde, cel care claxonează mai tare şi mai mult, cel care dă flash-uri, cel care înjură, cel care ascultă manele la maximum sau cel care „se bagă cu tupeu”. Mai nou, „bizonii” poartă arme şi bâte, pe care nu se sfiesc să le folosească. Nu contează cine are dreptate, totul se rezolvă în plină stradă, sub ochii trecătorilor, care nu intervin aproape niciodată.

Pentru acest tip de conducători auto, revista „Top Gear” a lansat campania „Hoo cu tata”, care beneficiază de prezenţa lui Artan (din trupa Partizan). Din mixul de comunicare fac parte două spoturi TV, precum şi câteva elemente de vizual, menite să atragă atenţia participanţilor la trafic asupra unei conduite de bun-simţ în trafic.

„Dacă faci sex cum parchezi, înseamnă că n-o bagi niodată”

„Noi vrem, de fapt, ca oamenii să realizeze modul primitiv în care noi cu toţii am ajuns să ne comportam în trafic”, explică Costin Giurgea, redactor-şef „Top Gear”, iniţiativa revistei pe care o conduce. De ce? „Pentru că am preferat să ne trezim din depresia traficului şi să ne amuzăm un pic de comportamente primitive. Noi ştim că infrastructura e nepregătită pentru volumul de trafic şi că asta ne omoară cu zile, ştim că la şcoala de şoferi practic nu înveţi nimic şi mai ştim şi că am devenit foarte violenţi în trafic”, mai spune Giurgea.

Totodată, “nu cred că oamenii reacţionează bine la mesaje de genul “în curba asta au murit 500 de oameni anul trecut” sau la imagini cu accidente aruncate prin reviste. Cred că, după ce vezi o chestie din asta, pur şi simplu blochezi imaginile mental şi gata. E ca şi la imaginile cu cancer de pe pachetele de ţigări. Le ignori pur şi simplu şi fumezi în continuare”, continuă redactorul-şef “Top Gear”.Astfel, “bizonilor” le sunt adresate mesaje precum: „Dacă mă claxonezi opresc motorul şi plâng”, „Dă muzica mai încet şi oamenii o să te iubească”, „Dacă faci sex cum parchezi, înseamnă că n-o bagi niodată” sau „Eşti tot timpul bizon sau azi e vreo zi specială?”

Deşi nu este singura campanie care rulează pe TV cu un astfel de mesaj "de pace", am considerat ca este relavantă din prisma rezultatelor obţinute până acum. Primul spot a fost lansat în vară, iar de la începutul lunii octombrie nu mai este difuzat în calupurile publicitare, dar a apărut cel de-al doilea spot, cu Artan şi DJ Vasile.

afiş
Campania a rulat în paralel cu un concurs, desfăşurat pe site-ul www.topgear.ro, în care participanţii au fost invitaţi să trimită mesaje scurte şi amuzante despre trafic. Cele mai bune 5 mesaje, dintre cele 1.500 primite pe site, au fost transformate în autocolante de lipit pe maşini şi au fost inserate în revista „Top Gear”, ediţia de noiembrie, iar autorii lor au plecat la Londra de pe 30 octombrie până pe 2 noiembrie la “MPH Show - Top Gear Live”.

După ce s-a tras linie, campania a avut următoarele rezultate: peste 1.000 de participanţi la concurs, 25.000 de voturi pe site, 1.400 de mesaje primite, 400 de imagini cu bizoni din trafic şi peste 300.000 de vizualizări ale paginii de web.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Nicoleta
25 Noiembrie 2008, 16:28
Daca ar avea si efect ... ar fi perfect !!! Dar de oamenii care fug de la locul accidentului ce parere aveti ? Spre ghinionul meu..... azi dimineata un "bizon" nu s-a asigurat si mi-a lovit masina. Ce credeti ca a facut ? A bagat piciorul in acceleratie si dus a fost !!! - am raportat tot la politie, inclusiv numar de inmatriculare al acestuia......sa vedem ce va face politia.
Floriana
25 Noiembrie 2008, 17:23
Ne mai lipseşte un lucru, din pacate: spiritul civic. Şi lipsa de încredere în instituţiile abilitate, de aceea poate că mulţi oameni nici nu se mai bazeaza pe poliţie sau pe justiţie. Dar asta e altă discuţie. Important este avem un comportament responsabil în societate şi, deci, şi în trafic. Îţi doresc multă baftă în sancţionarea "bizonului".
Alina R.
25 Noiembrie 2008, 17:28
Mi se pare o campanie foarte buna.
Radu
14 Mai 2009, 08:27
Azi, un bizon, vorbind la telefon, a virat la stanga de pe banda a2a exact in intersectie, obligandu-ma sa franez violent si sa ma urc pe trotuar. Cand m-am luat dupa el si l-am claxonat, a oprit, a dat manelele mai incet si a inceput sa injure, ca ce-l claxonez eu pe el. Bizonul de mai sus circula liber in Slatina si in Imprejurimi si conduce o camioneta Iveco alba cu numarul B84NKS
zmx
15 Decembrie 2009, 01:22
A aparut un nou site cu aceasi tema www.despresoferi.ro
catalina
10 Februarie 2010, 11:47
Aseara o "doamna" de la Pagini Aurii, la volanul unei masini cu nr de inamtriculare IF-02-VHH dadea in marsalier pe trecerea de pietoni fara sa se asigure ca se circula pe zebra, din pacate eu ma aflam la locul cu pricina...si din fericire am avut buna inspiratie sa trag repede piciorul, altfel ma aflam in carje la ora asta.Binenteles tot eu am incasat injuraturile...
Lili
10 Iulie 2010, 22:38
Feriti-va de B 09 LSH! Soferul e un dement care ii sicaneaza pe alti soferi daca 'indraznesc' sa-i stea in cale. Le 'ia fata' si apoi pune frina brusc, la peste 100 de km/ ora, pe autostrada!! Este absolut dement si il doare in cot ca pot muri oameni din cauza lui.
ahmadjuki
16 Martie 2016, 13:23
Mi se pare o campanie foarte buna.
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare