Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Opinii"
Facebook
Like us on Facebook
Opinie - 31 Octombrie 2017
[IAA de vorba cu Grapefruit] Cum iti poti testa abilitatile de coaching si invatare prin cross-learning

[IAA de vorba cu Grapefruit] Cum iti poti testa abilitatile de coaching si invatare prin cross-learning

Un singur skill, chiar dus si la cea mai mare performanta nu mai este suficient pe piata extrem de competitiva a publicitatii digitale mondiale. Si nici in Romania lui 2017. Cu totii vrem sa ne perfectionam, dar sa ne si dezvoltam alte abilitati si competente care sa ne ajute pe viitor in cariera.

Victor Keller, UI/UX Designer la Grapefruit a avut mereu convingerea ca abilitatile grafice ale unui designer se pot dovedi a fi utile si in alte departamente, dar a vrut sa o si demonstreze. Urmatorul articol despre invatarea in interiorul agentiei este redactat de Victor.

Fiecare progreseaza in ritmul propriu. Unii sunt auto-didacti, altii mai putin. Insa pentru fiecare se iveste la un moment dat nevoia de a impartasi din experienta acumulata in ani.

De cand ma stiu am fost curios cam care sunt abilitatile mele de trainer. Si nu am ezitat sa le pun la incercare. Am vrut sa inteleg ce probleme intampina colegii mei si mi-am propus sa-i invat sa le depaseasca intr-o maniera usoara si eficienta (cu totii avem task-uri si proiecte zilnice). Mi-am propus sa imbin teoria cu practica si, nu in ultimul rand, sa testez abilitatile mele de coaching.

La acel moment insa nu aveam juniori in Departamentul nostru de Design, nimeni pe care sa invat. Acest lucru nu m-a descurajat si m-am intrebat: ce instrument e folosit in toate celelalte departamente: Photoshop.

 Mi-am intrebat colegii daca sunt de acord sa participe si din prima s-au aratat incantati si deschisi sa accepte provocarea. Si astfel, mai usor decat m-as fi asteptat, a luat nastere grupul nostru de studiu. 

Mansarda Grapefruit  

Participantii: Smaranda Hritcu (F/E Developer), Loredana Constantin (Content Marketing), Eli Virlan (Tester), Daniela Anehei (Content Editor).

Structura cursului

Sunt UI/UX Designer autodidact si am parcurs pana acum numeroase cursuri, tutoriale, video-uri si carti atat in timpul liber cat si prin sprijinul acordat de Grapefruit prin learning. Aceasta experienta m-a ajutat sa creionez o structura consistenta a cursului, cu o tema relevanta in fiecare din cele 12 saptamani. Am cautat sa fiu cat mai simplu si direct, cu focus pe eficienta si punere in practica:

 

 1. Prima parte: o sesiune live de 2 ore, cu exemple practice si amuzante si un review detaliat a principalelor tool-uri pe care le vor folosi pe parcusul practicii.
 2. Partea a doua: un mic test pentru a le permite sa puna in practica cele invatate, pentru ca informatia proaspat asimilata sa se intipareasca in memoria de lunga durata.
 3. Bonus: in unele cazuri procesul a constat si in parcurgerea unor materiale redactate. Am creat un document cu principii generale de design, astfel ca ei sa se simta confortabili cu subiecte precum teoria culorilor, griduri sau alte notiuni de baza. De asemenea le-am oferit un mic tutorial de editare a imaginilor si Photoshop Etiquette.
 4. Ultima parte: un test de final, in care si-au putut pune in practica toate tehnicile invatate precum si creativitatea.

Prima si cea de-a doua parte s-au petrecut o data pe saptamana: lectii face-to-face si tema pentru urmatoarea saptamana.

Mai jos puteti vedea un mic preview al documentului:

structura cursului

Mi-am dorit ca ele sa invete Photoshop folosind exemple din activitatile noastre zilnice, pentru ca, la final, acest curs sa le usureze si sa accelereze procesul de lucru.

 

Lectiile si progresul

Tinand cont ca e doar un curs introductiv, mi-am propus ca fetele sa invete instrumentele si tehnicile de baza asa cum trebuie. Lectiile au inclus:

 • Citirea principiilor generale de design;
 • Configurarea Photoshop si a extensiilor: cum sa iti aranjezi workspace-ul, layer-erele, cum sa creezi un canvas nou pentru diferite tipuri de proiecte, instalarea extensiei GuideGuide;
 • Tool-urile Move, Autoselect, Marquee, Magic Wand, adaugarea de layer masks, Crop, adaugarea de imagini si alte elemente si convertirea lor in Smart Objectsl
 • Tool-ul Brush si cum sa instalezi unele noi, Clone stamp, grandieti, moduri de blending, salvarea imaginilor pentru web si compresia lor.
 • Editarea imaginilor folosind Adjustments si cum sa valorificam imaginile de o calitate slaba;
 • Shapes si crearea lor, Pen tool , Type tool;
 • Swatches, editarea lor, scheme de culori si unde pot fi gasite, ajustari, blurring si realizarea unui efect out of focus, cum sa caute inspiratie;
 • efecte Blending Options.

 

Pentru exercitiul final, ele au trebuit sa realizeze un poster pentru angajarea unui Junior Graphic Designer, care ar fi urmat sa fie postata pe Facebook. Fetele au fost nevoite sa gandeasca copy-ul si modul in care va arata design-ul, si, in acelasi timp, sa foloseasca cat mai multe din tehnicile invatate.


Rezultatele:

Eli Varlan final Creat de: Eli Virlan

Creat de Loredana Constantin Creat de Loredana Constantin

Creat de Daniela Anehei Creat de Daniela Anehei

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare