Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Interviuri"
Facebook
Like us on Facebook
Interviu - 11 Iunie 2010
Președintele juriului Effie, despre festival și criteriile de jurizare

Președintele juriului Effie, despre festival și criteriile de jurizare

Președintele juriului Effie din acest an, James Miller, Head of International Planning, AMV BBDO, a acceptat să dezvăluie câteva dintre motivele pentru care unele campanii au plecat acasă cu premii aseară, în cadrul galei de premiere și a oferit câteva sfaturi pentru industria de publicitate din România.

de Anca Muraru

Ce ştiţi despre publicitatea din România şi care sunt motivele pentru care aţi acceptat invitaţia de a prezida juriul?

Să fiu sincer, nu știu prea multe despre publicitatea din țară. Îmi e cunoscută doar munca pe care o desfășurăm noi în România, cu brandurile pentru care lucrăm. Am avut posibilitatea de a lucra cu câteva echipe din România și am fost mereu foarte impresionat de calibrul oamenilor și al gândirii acestora.

Am acceptat oferta de a fi președintele juriului din două motive:
- Consider că eficiența în marketing și publicitate este critică pentru succesul pe termen lung, deci sunt întotdeauna încântat să mă implic alături de oameni și organizații orientate spre acest scop.
- Un prieten român foarte drag mie, cu care lucrez momentan în Londra m-a rugat să accept.

Care au fost criteriile de jurizare?
Regulile Effie sunt destul de clare, deci nu e loc de prea multe interpretări. În principal ne-am focusat pe trei aspecte: dacă este o provocare interesantă, dacă a existat o soluție creativă bună și dacă au fost prezentate dovezi ale eficienței campaniei.

Într-adevăr, a contat și soluția creativă în decizia juriului, dar ceea ce a înclinat balanța mai mult a fost prezentarea unui studiu de business interesant și convingător care arată că publicitatea și marketingul au avut un efect asupra business-ului. Și partea de execuție a contat, dar lucrările apreciate sunt cele care au avut și idei de comunicare foarte bune în spate. Execuția contează, dar în principiu acest festival este depre demonstrarea eficienței. La Cannes se pune accentul pe creativitate, Efiie este despre eficiență.

Care au fost campaniile care v-au impresionat?
Au existat două idei care mi-au atras atenția. Prima dintre ele se referă la câteva aspecte interesante care erau clar împământenite în cultura românească, legate de situația actuală. Mi s-a părut interesant cum a reușit agenția să facă asta într-un mod inteligent și relevant.

O altă idee bună a vizat nu numai targetul extern, dar și pe cel intern. Astfel, au punctat un aspect important: cum pot marketingul și comunicare să relaționeze și să infuențeze nu doar lumea exterioară, ci și interiorul organizației.

Cât de importante considerați că sunt premiile Effie în România? Dar în Europa? Demonstrarea eficienței în marketing și publicitate este una dintre cele mai mari responsabiliăți ale noastre. Premiile Effie stabilesc standarde ale eficienței pe continent (și o mare parte din lume), deci consider că sunt foarte importante. Ele asigură o resursă de neprețuit pentru toți cei care doresc să studieze și să demomstreze eficiența.

În ce mod s-a răsfrânt contextul economic actual asupra lucrărilor înscrise?
Toată lumea se confruntă cu problema unor resurse reduse pentru a duce la bun sfârșit aceeași muncă. Au fost mai puține intrări în acest an, dar există multe teorii pentru motivele din cauza cărora se întâmplă acest lucru.

Viziunea mea este că mereu va fi mai dificil să faci mai mult cu puține resurse, mai ales în acest mediu și este foarte important să demonstrezi eficiența. Totuși, cei care au reușit, au făcut o muncă foarte bună, demonstrând cum poți fi eficient în acest mediu.

Un sfat pentru agențiile din România care se confruntă cu recesiunea...

Ceea ce am să le transmit este următorul lucru: vom ieși din recesiune și atunci când acest lucru se va întâmpla, agențiile care au adoptat noi idei de marketng, noi moduri de a se conecta cu oamenii și s-au focusat pe crearea ideilor care construiesc business-uri vor fi agențiile care vor avea cel mai mare succes. Consider că ideile bune vor fi întotdeauna răsplătite indiferent de contextul economic, iar dacă acele idei pot fi implementate cu un buget redus, cu atât mai mult vor fi apreciate.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Popescu
28 Octombrie 2013, 12:06
Recesiunea a lovit multe firme, sa speram ca vor revenii. :)
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare