Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul IAA
Ca sa stii mereu tot ce misca in industrie.
Si ai sinteza direct in inbox.

aboneaza-te

RSS Feed
Afla imediat ce apare nou in "Interviuri"
Facebook
Like us on Facebook
Interviu - 11 Noiembrie 2011
Lucia Antal, ARMA: “Am trecut de la situaţia în care puterea era deţinută de staţiile TV la situaţia în care puterea este deţinută de către creatorii de conţinut şi de către consumatorii de conţinut video”

Lucia Antal, ARMA: “Am trecut de la situaţia în care puterea era deţinută de staţiile TV la situaţia în care puterea este deţinută de către creatorii de conţinut şi de către consumatorii de conţinut video”

De curând, Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA) a împlinit 10 ani de la înfiinṭare, 10 ani prin care a demonstrat că este o organizaţie de elită ṣi care a schimbat industria de media şi publicitate din România. Începând cu 2012, ARMA intră în al doilea deceniu, aducând cu sine o serie de alte schimbări despre care ne vorbeṣte Lucia Antal, preṣedintele ARMA.

de Teodora Ieṣeanu

Industria de media din România s-a schimbat enorm începând cu anii ’90 ṣi până în prezent. Dacă în trecut aveam un singur ecran ṣi vizionam programele TV în sufragerie, împreună cu familia, cu prietenii, astăzi am trecut la mai multe ecrane – calculator, telefon mobil, iPad – pe care urmărim oriunde ṣi oricând programele care ne interesează pe fiecare în parte.

“Schimbările din industria de comunicare şi de comunicaţii au însemnat provocări în ceea ce priveşte măsurarea audienţelor mediilor de comunicare, provocări la care am răspuns şi încercăm să răspundem şi în viitor cu succes”, declară Lucia Antal.

IAA.ro: Cum s-a înfiinţat ARMA. Există vreo poveste în spatele ei?

Lucia Antal: ARMA s-a înfiinţat ca urmare a viziunii unor pionieri ai industriei de media, comunicare şi publicitate cu privire la modul în care se poate realiza o măsurare profesionistă a mijloacelor de comunicare în masă, respectiv TV. Ea a apărut ca urmare a nevoii de a reglementa piaţa de măsurare a mediilor de comunicare în masă, piaţa care, la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000 începea să se mişte, dar fără a avea reguli metodologice clare şi unanim acceptate de către toţi jucătorii de pe piaţă (advertiseri, staţii TV, agenţii de publicitate şi media).

Reprezentanţii jucătorilor cheie de pe piaţă au decis ca este momentul să definească niste standarde metodologice comune, clare, ştiintifice şi pe care toti să le respecte. S-a ajuns astfel la crearea ARMA, organizaţie care de zece ani a reuşit să gestioneze moneda unică după care funcţionează pe piaţa media de TV din România.

Care au fost schimbările majore survenite în urma acţiunilor Asociaţiei?
ARMA a colaborat încă de la înfiinţarea ei cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului în redactarea proiectului noii legi a audiovizualului, lege care a fost adoptată de Parlament în anul 2002. Prin contribuţia membrilor ARMA s-a ajuns la existenţa în dispoziţiile legii a unor prevederi moderne cu privire la modul în care se face măsurarea mediilor electronice, TV şi radio, respectiv printr-o măsurătoare unică, recunoscută de către toţi jucătorii de pe piaţă, măsurătoare furnizată de către o companie care se alege din patru în patru ani în urma unui proces complex de selecţie.
Tot ca urmare a înţelegerii pieţei de media şi a comportamentului consumatorului de conţinut TV s-a ajuns la măsurarea şi raportarea vizionării de TV înregistrată de către oaspeţii din gospodăriile din panelul de TV.

O altă realizare importantă pentru piaţă a fost măsurarea şi raportarea vizionării pe platformele digitale, încă din primele momente în care acestea începeau să apară pe piaţa noastră.

Ne mândrim şi cu faptul că, începând cu 1 ianuarie 2012, va fi măsurată şi raportată vizionarea decalată în timp, adică vizionarea unor programe după momentul în care ele au fost transmise  de către staţiile TV (time shifted viewing). De asemenea, din trimestrul întâi al anului 2012 vom începe, împreună cu partenerii noştri de la Kantar Media Audiences, să testăm măsurarea vizionării de conţinut video pe computere şi online.
Toate acestea sunt realizări ale industriei şi ale ARMA, care planşează sistemul de măsurare TV din România alături de sistemele din ţările dezvoltate din vestul Europei, din Rusia, China, Singapore sau Statele Unite ale Americii.

Ce puteţi spune despre contractul cu Kantar Media? Care sunt aşteptările din partea noului furnizor?
Contractul cu Kantar Media s-a încheiat în urma unui proces de selecţie complex, care s-a derulat pe o perioadă de aproximativ şase luni şi la care au participat toate companiile de renume din domeniul măsurării audienţelor TV cu ajutorul peoplemeterelor. Întreaga piaţă aşteaptă de la Kantar Media să respecte standardele metodologice cerute de către membrii ARMA, furnizând astfel date de audienţă şi de monitorizare valide şi robuste. Aşteptăm de la partenerii noştri contractuali să ţină pasul cu dezvoltările tehnice şi tehnologice de pe piaţă şi să vină în întâmpinarea nevoilor noastre de a măsura şi raporta consumul de conţinut video pe toate platformele disponibile (TV, calculator, tablete, telefoane mobile, platforme digitale etc.). Nu va fi un proces uşor, dar suntem siguri că prin eforturile susţinute ale membrilor noştri, ale membrilor Comitetului Tehnic al ARMA şi ale furnizorilor de date ne vom atinge scopurile.

În ce măsură s-a schimbat industria de media şi publicitate din România în ultimii 10 ani?
Industria de media şi publicitate s-a schimbat enorm în perioada cuprinsă între sfârşitul anilor '90 şi momentul la care vorbim, finalul lui 2011. Am plecat de la un număr mic de staţii TV, cu transmisie analogică şi am ajuns la măsurarea a aproximativ 400 de staţii TV, care se recepţionează pe teritoriul României, la platforme digitale, console de jocuri, vizionare pe calculatoare, vizionare on-line. Am trecut de la o epocă în care consumatorul de TV consumă conţinutul pe care îl dorea după programul stabilit de staţiile TV la situatia în care se consumă conţinutul oriunde şi oricând, după cum doreşte consumatorul. Am trecut de la situaţia în care aveam un singur ecran cu ajutorul căruia consumam (televizorul din sufragerie) la situaţia în care a apărut al doilea ecran (computerul), apoi al treilea (telefonul mobil), iar acum ne găsim în situatia în care avem un al patrulea (iPad-ul) care tinde să îl înlocuiască pe al doilea (computerul). Vorba unui expert în comunicare şi comunicaţii digitale: singurul lucru care a reuşit pană acum să bată iPad-ul a fost iPad 2. Am trecut deci de la situaţia în care televizorul era unul singur şi se afla în sufrageria noastră la situaţia în care TV-ul ne însoteşte peste tot, devenind tovarăşul nostru constant. Am trecut de la vizionarea programelor împreună, în sufragerie, cu familia sau prietenii la aşa-numita co-vizionare. Aceasta nu se mai face împreună în acelaşi loc, ci în locuri diferite şi pe suporturi diferite, dar consumatorii comunica între ei cu privire la programul respectiv prin intermediul Faceboook, Twitter, Zeebox etc.

Sintetizând, am trecut de la situaţia în care puterea era deţinută de staţiile TV la situaţia în care puterea este deţinută de către creatorii de conţinut şi de către consumatorii de conţinut video.

În concordanţă cu schimbările menţionate anterior, am asistat şi la schimbări în modul în care advertiserii şi agenţiile de publicitate şi media transmit mesajele către consumator, încercând să ajungă la acesta.

Schimbările din industria de comunicare şi de comunicaţii au însemnat provocări în ceea ce priveşte măsurarea audienţelor mediilor de comunicare, provocări la care am răspuns şi încercăm să răspundem şi  în viitor cu succes.

Cum va funcţiona măsurarea consumului de conţinut video pe PC şi online?
Măsurarea consumului de acest tip se va face cu ajutorul Virtual Meter, soluţie oferite de Kantar Media. În acest moment ARMA împreună cu Kantar lucrează la definirea aspectelor metodologice care vor guverna această măsurătoare, astfel încât datele cu privire la acest tip de consum să fie integrate cu datele de vizionare TV. Se vor pune astfel la dispoziţia utilizatorilor date complexe cu privire la vizionarea de conţinut video. Mai multe informaţii cu privire la acest studiu vom putea oferi în prima parte a anului 2012, după definitivarea documentaţiei tehnice.

Care sunt noutăţile în măsurarea audienţelor TV din 2012?
Una dintre noutăți este metoda de recunoaștere a canalelor vizionate. S-a hotărât adoptarea unei soluții care este utilizată în majoritatea țărilor unde există paneluri de TV, respectiv audio matching. Soluția constă în compararea a două semnături sonore digitale, respectiv semnătura canalelor vizionate în gospodăriile din panel cu semnăturile fiecărei stații din şistemul existent la sediul Kantar Media. Până în acest moment recunoașterea era făcută fie prin citirea frecvenței tunerului TV, fie prin citirea banner-elor canalelor TV.

O altă chestiune nouă este măsurarea și raportarea vizionării decalate în timp (time shifted viewing), cu cele două componente ale sale: vizionarea în aceeași zi cu prima transmişiune (VOSDAL - viewing on the same day aș live) și vizionarea programului într-o perioadă de 7 zile de la data primei transmişiuni. Cu alte cuvinte, se va luă în calcul vizionarea decalata care a avut loc în săptămină următoare primei difuzări. Utilizatorii datelor de audiență vor avea poşibilitatea de analiză datele de audiență cu sau fără vizionarea decalată în timp, cu ajutorul aplicației software InfoSys +.

O altă noutate este utilizarea celei mai noi aplicații software de analiză a datelor de audiență și a datelor de monitorizare programe, reclame și autopromoționale de la Kantar Media, respectiv InfoSys +. Suntem siguri că membrii noștri s-au obișnuit deja cu această aplicație, care îi va ajuta să rezolve mult mai repede și mai eficient proiectele lor. De asemenea, aplicația îi va ajuta să analizeze în profunzime datele de audiență pentru înțelegerea consumului complex de conținut TV.

Chestiunea de noutate absolută este testarea virtual meter pentru determinarea consumului de conținut video și online, cu ajutorul unui panel de gospodării pentru obținerea unui set unic de date cu privire la TV.

sussus

  printeaza articolprinteaza articol     trimite unui prietentrimite unui prieten
Scrie parerea ta:
Nume:
Email:
http://   Website:
Comentariu:
Scrie in cifre numarul din imagine
Cod verificare